Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen: de ziekte wordt elk jaar bij ruim 9500 Belgen ontdekt. Het is bovendien de op één na dodelijkste kanker, na longkanker.
Gelukkig hebben de behandelingen van vandaag heel wat in hun mars. Ze verlengen de levensverwachting of genezen patiënten volledig – afhankelijk van het stadium. Een hormoonbehandeling is een van de wapens in het medische arsenaal.
Oorzaken van prostaatkanker.
De precieze oorzaken van prostaatkanker zijn niet bekend. Toch heeft onderzoek op een aantal risicofactoren gewezen.
- leeftijd: hoe ouder u bent, hoe hoger de kans op prostaatkanker. Bij mannen onder de 50 is de kans klein, terwijl maar liefst 80% van de 80-plussers wordt getroffen.
- familie: heeft uw vader, oom, broer of zoon prostaatkanker? Dan is het risico groter.
- etniciteit: prostaatkanker komt vaker voor bij zwarten dan bij blanken. Aziaten lopen dan weer het kleinste risico.
- voeding: een westerse levensstijl en dito eetgewoonten vergroten het risico.
Behandeling van prostaatkanker.
- De meest toegepaste behandelingen van prostaatkanker zijn op dit moment een operatie (chirurgie), bestraling (radiotherapie) en hormonale therapie, al dan niet in combinatie.
- De leeftijd van de patiënt, zijn algemene conditie en de uitgebreidheid van de tumor bepalen de behandeling.
- Voor de hormonale behandeling van prostaatkanker bestaan er enerzijds anti-androgenen, maar ook LHRH-agonisten en meer recent zelfs LHRH-antagonisten. Allen hebben al dan niet rechtstreeks tot doel het testosterone niveau te verlagen of het effect ervan te blokkeren.
- Wanneer uw arts u een hormonale behandeling voorschrijft, is het belangrijk om er de werking en de gevolgen voor uw lichaam van te kennen. Vooral die effecten die vervelend of moeilijk te begrijpen zijn. Om de nevenwerkingen te beperken is het zeer belangrijk dat u een gezonde, actieve levensstijl aanneemt, goed voor lichaam en geest.
- Het patiëntenprogramma Feel+ helpt u om u een optimale levensstijl aan te meten. Prof. Tombal van de Université Catholique de Louvain (UCL) ontwikkelde het programma samen met de patiëntenvereniging Wij Ook. Dat is de Belgische afdeling van Europa Uomo. Vraag uw arts naar het programma.
Interessante links en services: