Lage Testosteronwaarden

Mannen met het testosterondeficiëntiesyndroom (TDS) hebben te lage testosteronwaarden. Dat is het geval bij één op de tien mannen van vijftig jaar en ouder. En bij maar liefst één op de vier zeventigplussers.
Testosteron is een belangrijk mannelijk hormoon dat niet alleen verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van mannelijke lichaamskenmerken tijdens de puberteit. Het houdt ook de seksuele prestaties, het energieniveau, de stemming en de lichaamsstructuur van volwassen mannen op peil.
De testikels zijn de belangrijkste producenten van testosteron. Maakt het lichaam onvoldoende testosteron aan? Dan is daarvoor vaak een genetische of medische verklaring. Al neemt de productie ook af naarmate u ouder wordt.

Klachten bij een laag testosterongehalte.

  • Mannen met een verlaagd testosterongehalte voelen zich vaak moe of futloos. Hun seksuele drang en prestaties leiden er soms onder. En ze zijn sneller geërgerd of depressief.
  • De spiermassa slinkt en het lichaamsvet neemt toe, vooral rond de buik.
    Op lange termijn verlaagt de botdichtheid, waardoor het risico op het verlies van botmassa (osteoporose) stijgt.

Behandeling van een laag testosterongehalte.

  • Bloedonderzoek toont aan of u een tekort hebt aan testosteron. Uw arts beslist dan over testosteronsubstitutie: de toediening van extra testosteron.