Bedplassen

Bedplassen is een ongewild en onbewust urineverlies tijdens de slaap op een leeftijd dat een kind al droog zou moeten zijn. De meeste kinderen worden ’s nachts zindelijk tussen 3 en 5 jaar. Bedplassen is een veel voorkomend probleem. In België plast 10 procent van de schoolkinderen tussen de 6 en 7 jaar nog regelmatig in bed. Zonder behandeling riskeert zelfs 5 procent van de 7-jarigen hun hele leven bedplasser te zijn. Bedplassen is waarschijnlijk genetisch bepaald. Vaak had een van beide ouders er ook last van.

Oorzaken van bedplassen.

  • verhoogde urineproductie: we maken ‘s nachts minder urine aan dan overdag. Bij één op de vier bedplassers gebeurt dit niet. Gevolg: er wordt meer urine geproduceerd dan de blaas kan bijhouden. Als het kind op dat moment niet wakker wordt als reactie op zijn volle blaas, plast het in zijn bed.
  • niet wakker worden: het kind wordt niet wakker wanneer zijn blaas vol is.

Impact van bedplassen.

  • sociaal: bedplassen kan het zelfvertrouwen van een kind enorm aantasten. Waardoor het achterstand oploopt op school en niet wil deelnemen aan bosklassen of kampen. Bovendien verstoort bedplassen vaak het slaappatroon en is het zo de oorzaak van slechtere resultaten op concentratie- en intelligentietesten.

Behandeling van bedplassen.

  • Bedplassen is een medisch probleem waaraan het kind zelf niets kan doen. Spreek daarom een dokter aan om een oplossing te zoeken.
  • Er bestaan behandelingen met en zonder geneesmiddelen – zowel voor kinderen als volwassenen. Een pediater, uroloog of huisarts kan de oorzaak vaststellen en de geschikte therapie aanraden.
  • Er werd een geneesmiddel ontwikkeld dat de nachtelijke urineproductie beperkt.

Interessante links en services: