Starten de weeën vóór de 37ste week van de zwangerschap? Dan loopt u het risico op vroeggeboorte.
In minstens een derde van de gevallen starten de weeën zonder aanwijsbare reden. Al zijn er wel duidelijke risicofactoren:
- leeftijd (heel jong, of ouder dan 40)
- voorgeschiedenis (bevallen van een meerling of al vaak zwanger geweest)
- ondervoeding of ondergewicht
- roken
Medische oorzaken zijn onder andere zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie), een zwakke baarmoederhals of stress.
Een vroeggeboorte houdt weinig risico’s in voor de moeder. Maar de gevolgen voor de baby zijn soms catastrofaal. Ze zijn kleiner en minder ontwikkeld dan gemiddeld, waardoor ook hun overlevingskans kleiner is. Bovendien zijn ze vatbaarder voor verwikkelingen.
Tijdens de eerste weken zijn de grootste risico’s een te lage bloedsuikerspiegel en een gebrek aan oppervlakte-actieve stoffen in de longen. Die bevochtigen de longen zodat ze niet samenplakken, maar uitzetten.
Op langere termijn is een vroeggeboorte vaak nefast voor de ontwikkeling van het kind. En hoe vroeger de geboorte, hoe groter de risico’s.
Het ideale scenario is een zwangerschap van 40 weken. Baby’s die al geboren worden na 23 of 24 weken lopen het meeste gevaar. Vanaf 34 weken is het risico beperkt: dan zijn de lichaamssystemen al bijna volledig ontwikkeld.
Een vroegtijdige start van de weeën is een wereldwijd probleem. En de geneeskunde slaagt er niet goed in om het te voorkomen. Ze maakte wel grote vorderingen in de stopzetting van ongewenste weeën. Zo voorkomt de tocolysebehandeling dat de baarmoeder zich begint samen te trekken. En ook de verzorging van premature baby’s gaat met rasse schreden vooruit.
Intussen blijft de medische wereld op zoek naar manieren om een vroegtijdige wee op te sporen vóór je ze voelt.
Ferring staat aan de wereldtop in de obstetrie. Met doeltreffende behandelingen en producten die de veiligheid van moeder, baby en zorgverlener vooropstellen. Zo helpen we om ook zwangerschappen mét complicaties mooi af te ronden.