Darmreiniging

Een darmonderzoek of coloscopie gaat op zoek naar de oorzaak van uw darmklachten. Of maakt deel uit van een screening op darmkanker.

Wat is een coloscopie of darmonderzoek?

Bij een coloscopie glijdt een endoscoop, een soepele slang met een camera en een lampje, eerst via de anus naar binnen. Door de dikke darm, tot aan de overgang naar de dunne darm. Op de terugweg naar buiten bestudeert een specialist de opnames op zijn scherm..

Soms plaatst hij extra instrumenten op de endoscoop om kleine stukjes weefsel (biopten) weg te nemen voor microscopisch onderzoek. Of om poliepen te verwijderen.

Een coloscopie duurt 20 tot 30 minuten en gebeurt meestal onder verdoving.

Wanneer is een coloscopie noodzakelijk?
Een darmonderzoek bestudeert symptomen en spoort ziekten op. Dit zijn de meest frequente aanleidingen voor een coloscopie:

  • bloed in de stoelgang
  • langdurige diarree
  • afwisselend diarree en verstopping
  • langdurige buikpijn
  • screening op darmkanker (als u ouder bent dan 50 jaar of de ziekte voorkomt bij uw naaste familieleden)
  • nazorg bij de verwijdering van poliepen of na een darmkankerbehandeling

Is een zuivere darm noodzakelijk?

Een zuivere dikke darm zonder stoelgang is noodzakelijk voor een vlot darmonderzoek en een betrouwbare diagnose. Is de binnenwand glanzend roze en zuiver? Dan beoordeelt de arts het darmslijmvlies optimaal. En herkent hij zelfs de kleinste afwijkingen in het weefsel.
Is de darm niet schoon? Dan wordt het veel moeilijker om poliepen of een beginnend kankergezwel op te sporen. Soms moet een patiënt het onderzoek dan overdoen.

Hoe gebeurt de darmvoorbereiding?
Enkele dagen voor de coloscopie volgt de patiënt het best een restenarm dieet. Moeilijk verteerbare voedingsmiddelen, zoals pitten, zaden en granen zijn dan uit den boze. Bovendien moet de patiënt voldoende drinken – maar alleen dranken die zijn arts goedkeurde.

De dag voor het onderzoek staat er vaak een oraal laxeermiddel op het menu. Dat bestaat in verschillende vormen. Meestal drinkt de patiënt in korte tijd enkele liters van een zoute oplossing. Soms neemt hij eerst een kleine dosis product, gevolgd door voldoende heldere vloeistoffen naar keuze.

Ferring ontwikkelde een darmvoorbereiding die een doeltreffende werking verzoent met comfort voor de patiënt.